Hoofdstuk 3

Musthave-top 5

(meer producten heb je echt niet nodig)

Bij elk huidtype hoort een persoonlijk verzorgingsplan. Je kunt in de winkel kiezen uit tientallen producten, maar je hebt er niet meer nodig dan vijf. Een cleanser, een toner, een exfoliant, een moisturizer en een zonnebrandcrème. Het is reuze simpel: als je je houdt aan je persoonlijke stappenplan, zit het er dik in dat je huid mooier wordt dan ooit. Fris, gezond en stralend. Je weet nu welk huidtype je hebt. Daarbij past jouw eigen, persoonlijke verzorgingsplan. De producten waaruit je kunt kiezen zijn legio, maar het draait bij huidverzorging om de volgende vijf: een reinigend product (cleanser), een toner, een exfoliërend product (exfoliant), een crème met antioxidanten en andere werkzame ingrediënten (moisturizer) en een zonnebrandcrème. Samen vormen ze een stappenplan dat bij bijna elk huidtype tot een perfect resultaat leidt. Hieronder leg ik uit hoe de vijf producten werken en hoe je ze moet gebruiken. Lees dit eerst, zodat je weet waar de producten voor dienen. Vervolgens geef ik je een schema met hetzelfde stappenplan, aangepast voor de verschillende huidtypen.

De cleanser Omdat het allemaal begint met een schone huid Een cleanser, ook wel gezichtsreiniger genoemd, is een must, wat voor huidtype je ook hebt. In de loop van de dag en de nacht stapelen zich talg en dode huidcellen op. Ook luchtvervuiling laat sporen achter op je huid. Als je deze laat zitten, zal je huid er dof en onregelmatig gaan uitzien en heb je meer kans om puistjes en rimpels te krijgen. Let er vooral op dat je een milde, vloeibare reiniger koopt die niet of minimaal schuimt. Je moet de reiniger heel gemakkelijk met water kunnen afwassen. Veel producten die je bij de parfumerie of drogist kunt kopen, bevatten agressieve bestanddelen zoals gedenatureerde alcohol, parfum of de industriële zeep sodium lauryl sulphate, die de barrièrefunctie van je huid aantasten. Resultaat: je huid voelt na het reinigen droog en trekkerig aan. Op den duur is dit een garantie voor rode vlekken, schilfering en puistjes. Dat is dus niet de bedoeling. Een olieachtige cleanser is evenmin fijn. Je huid voelt na het reinigen vet aan in plaats van schoon.

Gebruik: maak je huid vochtig met lauw water, masseer met zachte bewegingen de cleanser op je gezicht en spoel dan weer af. Is je huid erg gevoelig of droog, gebruik je cleanser dan alleen ’s avonds en fris ’s morgens je gezicht op met alleen water.

De toner Omdat het een echte mooimaker is Dit product is niet zo bekend. Toch is een goede toner een heel belangrijk onderdeel van je huidverzorging. Na het reinigen kun je er de laatste restjes cleanser mee weghalen. Een goede toner bevat bovendien kalmerende ingrediënten, vochtbinders, ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten (zie hoofdstuk 4 over ingrediënten). Dat zijn echte mooimakers en die kan je huid goed gebruiken. Het zijn ingrediënten die ook in moisturizers zitten, maar sommige doen hun werk beter in een waterige oplossing. Een goede toner is dus eigenlijk ook een soort moisturizer. Op vettere gedeelten van je gezicht kan de toner zelfs een crème vervangen. Let wel op wat voor toner je gebruikt. Er zijn ouderwetse producten in de handel die je huid laten tintelen – wat geen goed teken is. Waarschijnlijk bevatten ze alcohol of mint, een irriterend ingrediënt dat je huid uitdroogt en veroudering in de hand werkt. Ook een toner die ‘je poriën sluit’ of wel ‘adstringerend’ is, kun je beter links laten liggen. Het is een loze claim en zo’n product doet waarschijnlijk niks extra’s voor je huid. Mijd ook toners die lekker ruiken (parfum is taboe voor je huid), toners met mooie kleurtjes of producten die vol zitten met ‘natuurlijke’ ingrediënten als citrus, munt of witch hazel. Dit soort stoffen zijn irriterend en kunnen huidproblemen veroorzaken.

Gebruik: dep na het reinigen je gezicht droog en haal een in toner gedrenkt watje of wattenschijfje over je gezicht.

De exfoliant Omdat het je huid fris, stralend en egaal maakt

Gebruiken de meeste mensen al geen toner, een exfoliant heeft bijna niemand op zijn wastafel staan. Dit product verwijdert de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Vanaf je dertigste levensjaar is het belangrijk dat je dat laagje dode cellen regelmatig weghaalt, omdat je huid er dof en vaal van wordt. Ook heb je door die dode huidcellen sneller last van puistjes en mee-eters, omdat je poriën verstopt raken en de talg niet kan wegvloeien. Goede exfoliants kunnen nog veel meer. Ze maken je huid frisser, stralender en egaler. Ze verbeteren de vochthuishouding in je huid, en kunnen de huid zelfs steviger maken. In mijn ogen een spectaculair product. Maar let op: ik heb het hier dus niet over de veelverkochte scrubs die met korreltjes de dode huidcellen wegslijpen. Deze kunnen je huid beschadigen en de natuurlijke barrière van je huid verstoren.

Wat je moet hebben zijn de zogeheten hydroxyzuren. Er zijn drie soorten:

de Alpha Hydroxy Zuren (AHA’s) de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s) de Poly Hydroxy Zuren (PHA’s)

Misschien heb je nog nooit van AHA’s, BHA’s en PHA’s gehoord, maar alle dermatologen zijn bekend met deze ingrediënten. De werking van deze zuren op de huid is één van de belangrijkste vondsten binnen de cosmetische dermatologie.

Wat is AHA?

AHA’s worden ook wel fruitzuren genoemd. De bekendste AHA is glycolzuur (glycolic acid). Het is in water oplosbaar en zeer geschikt voor de droge en door de zon beschadigde huid. Het maakt de huid stralender, en zorgt dat deze beter vocht kan vasthouden. Bij proeven met dieren bleek het zelfs de kans op huidkanker te verminderen. Zoek een product met een concentratie van minimaal zes procent, maar vermijd voor dagelijks gebruik concentraties boven de tien procent. Die zijn te agressief. Als glycolzuur niet bovenaan de ingrediëntenlijst staat, dan kun je ervan uitgaan dat er een te lage concentratie in zit. Melkzuur (lactic acid) is ook een bekend AHA. Dit ingrediënt is wat geschikter voor de wat gevoeligere huid, maar lijkt ook iets minder werkzaam te zijn.

Wat is BHA?

De bekendste BHA is salicylzuur (salicylic acid). Dat is in vet oplosbaar en daarom erg geschikt voor de vette en onzuivere huid – het dringt door in de poriën en lost daar opgehoopt talg op. Het is een van de beste oplossingen tegen mee-eters en gerstekorrels. Zoek een product met een concentratie van een half tot twee procent. Je kunt ervan uitgaan dat de concentratie salicylzuur te laag is als het onderaan de ingrediëntenlijst staat. Hogere concentraties (vanaf acht procent) worden wel gebruikt bij de behandeling van eelt en wratten, maar zijn voor je gezichtshuid niet geschikt.

Wat is PHA?

De bekendste PHA’s zijn lactobionic acid (lactobionisch zuur) en gluconolactone. Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van glycolzuur, dringen deze stoffen wat lastiger door in de huid. Dat lijkt ze iets minder werkzaam te maken, maar het voordeel is weer dat deze stoffen wat minder irriteren. Een goede optie dus voor de gevoelige huid. Voor alle exfolianten geldt: gebruik ze met beleid. In het begin kunnen ze irriteren. Dat is ook niet zo gek, want het gaat om zuren. Maar als je het gebruik rustig opbouwt, kan bijna iedereen één van de drie exfolianten verdragen. Ook belangrijk om te weten: ze werken alleen met een lage pH-waarde (zuurgraad). Vraag dus naar de pH-waarde van het product voordat je het aanschaft. Is deze hoger dan vijf, dan is het weggegooid geld. Mijn ervaring is dat bijna iedereen glycolzuur, melkzuur of salicylzuur kan verdragen, als het gebruik langzaam wordt opgebouwd. Alleen als je allergisch bent voor aspirine moet je uitkijken met salicylzuur, want dat heeft dezelfde chemische opbouw.

Gebruik: na cleanser en toner een beetje exfoliant op de huid aanbrengen. Niet afspoelen.

➤ De moisturizer Omdat het je huid gezond houdt

Moisturizer is een moeilijk woord voor een crème die het vocht in de huid vasthoudt. Dit is vooral belangrijk voor de droge en beschadigde huid. Verder vochtverlies wordt voorkomen en de moisturizer helpt bij het herstel van de barrièrefunctie van de huid. Zoals ik al zei: een vette huid heeft soms al genoeg aan een toner. Een moisturizer kan de vette huid te veel doen glimmen en zelfs problemen veroorzaken, zoals puistjes. In tegenstelling tot wat in reclames wordt beweerd, kan een moisturizer niet blijvend rimpels weghalen. Maar lijntjes en rimpeltjes vallen wel meer op als de huid erg droog is. Een moisturizer maakt ze dus alleen tijdelijk minder zichtbaar. Maar sla een keertje over en je ziet meteen: alle rimpeltje s zijn er nog. Toch is een moisturizer zinvol omdat het de barrièrefunctie van je huid intact helpt te houden. Nog beter is het als er stoffen in zitten die iets extra’s doen voor je huid en die het ontstaan van nieuwe rimpels of pigmentvlekken tegengaan, zoals antioxidanten. Helaas is het ook bij moisturizers lastig om het kaf van het koren te scheiden. Parfum, gedenatureerde alcohol en andere irriterende ingrediënten maken je moisturizer waardeloos en zelfs schadelijk voor je huid. Ook een lange reeks werkzame stoffen op het etiket zegt niets over de werkzaamheid. Fabrikanten zijn niet verplicht de hoeveelheden van deze stoffen in hun product te vermelden. Het is voor hen dus heel verleidelijk om aan hun product nauwelijks meetbare hoeveelheden toe te voegen van allerlei op zich nuttige stoffen. Daarbij komt nog dat sommige ingrediënten, zoals vitamine C, wel nuttig zijn, maar niet goed tegen zuurstof kunnen. Het is al weg voordat je je potje opendraait. Zonde van je geld. Een goed product heeft een zogeheten airless (luchtdicht) pompje en zit dus niet in een pot. Over het algemeen kun je stellen dat nuttige ingrediënten in te lage concentraties aanwezig zijn als ze onderaan de ingrediëntenlijst vermeld staan.

Gebruik: na cleanser, toner en eventueel exfoliant een lik moisturizer in de huid masseren. Wacht wel tot de exfoliant is ingetrokken voordat je een moisturizer opbrengt. Als mijn huid erg droog is, sla ik de exfoliant over en smeer ik de moisturizer terwijl mijn huid nog vochtig is van de toner.

De prijs zegt weinig over de kwaliteit

De prijs van een product geeft je bij het kiezen van een moisturizer geen enkele houvast. Een crème van honderd euro met een indrukwekkende lijst ingrediënten kan volstrekt nutteloos zijn voor je huid. Sterker nog: ik ken geen enkel ingrediënt met een bewezen werking dat een crème zo kostbaar zou kunnen maken. Tegelijkertijd hoef je van een crème van een paar euro ook niet te verwachten dat er hoogwaardige en werkzame stoffen in zitten. Als een product zó goedkoop is, hoeft het niet slecht te zijn, maar zal het je huid hooguit tegen uitdroging beschermen zonder iets extra’s te doen.

➤ Zonnebrandcrème Omdat het de allerbeste antirimpelcrème is

Als laatste stap van je verzorging zou je elke dag een zonnebrandcrème moeten gebruiken. Die beschermt je huid tegen de nummer één veroorzaker van rimpels: zonlicht. Zomer of winter, binnen of buiten, je staat dagelijks bloot aan UV-straling en die is verantwoordelijk voor 90 procent van de huidveroudering. Daarom zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: zonnebrandcrème is de belangrijkste en allerbeste antirimpelcrème. Als je er op jonge leeftijd mee begint, is zonnebrandcrème zelfs een garantie voor een jonge, egale huid tot op hoge leeftijd. Waar je op moet letten is dat je product UVA- en UVB-bescherming biedt en een factor van ten minste SPF 15 heeft. Belangrijk is ook dat je genoeg smeert. Voor je gezicht moet je daarbij denken aan een halve theelepel crème. Ook je zonnebrandcrème moet van goede kwaliteit zijn. Meer informatie vind je in hoofdstuk 9.

Je weet nu welke producten van belang zijn en hoe je ze moet gebruiken. Maar er zijn kleine verschillen in het gebruik wanneer je huid wat droger, vetter of gevoeliger is. In onderstaand schema zie je hoe je jouw huidtype het beste kunt verzorgen:

image

Onzin Alles-in-een-product

In ons haastige bestaan lijken alles in- één producten heel handig. Ik ben daar geen voorstander van. Door losse producten te gebruiken, kun je gemakkelijker afwisselen wanneer je daar behoefte aan hebt. Het voordeel van vijf losse producten is bovendien dat je sneller in de gaten hebt wanneer het je huid irriteert. Dat kun je dan minder vaak gebruiken, schrappen of vervangen.

image

Wat de verpakking ook beweert: een moisturizer laat rimpels niet verdwijnen. Het maakt de lijntjes wel iets minder zichtbaar


image

Onzin Oogcrème

Een speciale crème ‘voor de gevoelige huid rond de ogen’ heb je niet nodig. Een crème die je niet rondom je ogen verdraagt, moet je ook niet op de rest van je gezicht smeren. Investeer dus liever in een goede gezichtscrème die mild genoeg is voor de oogcontour. Ook je zonnebrandcrème zou zo mild moeten zijn dat je die rondom de ogen verdraagt.

image

Onzin Dermatologisch getest

Het klinkt zo verantwoord: dermatologisch getest. Maar het zegt helemaal niets. Getest is tenslotte niet hetzelfde als goedgekeurd. Bovendien weet je niet op hoeveel mensen het is getest en hoe de test is uitgevoerd of wat de uitkomsten waren.

Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: zonnebrandcrème is de belangrijkste en allerbeste antirimpelcrème die er is


image

Onzin Dat je het bij één merk moet houden

Ook zo’n leuke slagzin: ‘Door producten van één lijn te gebruiken, wordt de werking versterkt. ’ Wil je je huid goed verzorgen, dan moet je kijken naar de ingrediënten van een product. Het kan goed zijn dat de ene lijn een prima cleanser voor je heeft, terwijl je voor je moisturizer weer heel ergens anders moet zijn.

In het kort: houd het simpel, volg de instructies en laat je niets wijsmaken door slimme marketeers

Hoofdstuk 3

Musthave-top 5

(meer producten heb je echt niet nodig)

Bij elk huidtype hoort een persoonlijk verzorgingsplan. Je kunt in de winkel kiezen uit tientallen producten, maar je hebt er niet meer nodig dan vijf. Een cleanser, een toner, een exfoliant, een moisturizer en een zonnebrandcrème. Het is reuze simpel: als je je houdt aan je persoonlijke stappenplan, zit het er dik in dat je huid mooier wordt dan ooit. Fris, gezond en stralend. Je weet nu welk huidtype je hebt. Daarbij past jouw eigen, persoonlijke verzorgingsplan. De producten waaruit je kunt kiezen zijn legio, maar het draait bij huidverzorging om de volgende vijf: een reinigend product (cleanser), een toner, een exfoliërend product (exfoliant), een crème met antioxidanten en andere werkzame ingrediënten (moisturizer) en een zonnebrandcrème. Samen vormen ze een stappenplan dat bij bijna elk huidtype tot een perfect resultaat leidt. Hieronder leg ik uit hoe de vijf producten werken en hoe je ze moet gebruiken. Lees dit eerst, zodat je weet waar de producten voor dienen. Vervolgens geef ik je een schema met hetzelfde stappenplan, aangepast voor de verschillende huidtypen.

De cleanser Omdat het allemaal begint met een schone huid Een cleanser, ook wel gezichtsreiniger genoemd, is een must, wat voor huidtype je ook hebt. In de loop van de dag en de nacht stapelen zich talg en dode huidcellen op. Ook luchtvervuiling laat sporen achter op je huid. Als je deze laat zitten, zal je huid er dof en onregelmatig gaan uitzien en heb je meer kans om puistjes en rimpels te krijgen. Let er vooral op dat je een milde, vloeibare reiniger koopt die niet of minimaal schuimt. Je moet de reiniger heel gemakkelijk met water kunnen afwassen. Veel producten die je bij de parfumerie of drogist kunt kopen, bevatten agressieve bestanddelen zoals gedenatureerde alcohol, parfum of de industriële zeep sodium lauryl sulphate, die de barrièrefunctie van je huid aantasten. Resultaat: je huid voelt na het reinigen droog en trekkerig aan. Op den duur is dit een garantie voor rode vlekken, schilfering en puistjes. Dat is dus niet de bedoeling. Een olieachtige cleanser is evenmin fijn. Je huid voelt na het reinigen vet aan in plaats van schoon.

Gebruik: maak je huid vochtig met lauw water, masseer met zachte bewegingen de cleanser op je gezicht en spoel dan weer af. Is je huid erg gevoelig of droog, gebruik je cleanser dan alleen ’s avonds en fris ’s morgens je gezicht op met alleen water.

De toner Omdat het een echte mooimaker is Dit product is niet zo bekend. Toch is een goede toner een heel belangrijk onderdeel van je huidverzorging. Na het reinigen kun je er de laatste restjes cleanser mee weghalen. Een goede toner bevat bovendien kalmerende ingrediënten, vochtbinders, ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten (zie hoofdstuk 4 over ingrediënten). Dat zijn echte mooimakers en die kan je huid goed gebruiken. Het zijn ingrediënten die ook in moisturizers zitten, maar sommige doen hun werk beter in een waterige oplossing. Een goede toner is dus eigenlijk ook een soort moisturizer. Op vettere gedeelten van je gezicht kan de toner zelfs een crème vervangen. Let wel op wat voor toner je gebruikt. Er zijn ouderwetse producten in de handel die je huid laten tintelen – wat geen goed teken is. Waarschijnlijk bevatten ze alcohol of mint, een irriterend ingrediënt dat je huid uitdroogt en veroudering in de hand werkt. Ook een toner die ‘je poriën sluit’ of wel ‘adstringerend’ is, kun je beter links laten liggen. Het is een loze claim en zo’n product doet waarschijnlijk niks extra’s voor je huid. Mijd ook toners die lekker ruiken (parfum is taboe voor je huid), toners met mooie kleurtjes of producten die vol zitten met ‘natuurlijke’ ingrediënten als citrus, munt of witch hazel. Dit soort stoffen zijn irriterend en kunnen huidproblemen veroorzaken.

Gebruik: dep na het reinigen je gezicht droog en haal een in toner gedrenkt watje of wattenschijfje over je gezicht.

De exfoliant Omdat het je huid fris, stralend en egaal maakt

Gebruiken de meeste mensen al geen toner, een exfoliant heeft bijna niemand op zijn wastafel staan. Dit product verwijdert de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Vanaf je dertigste levensjaar is het belangrijk dat je dat laagje dode cellen regelmatig weghaalt, omdat je huid er dof en vaal van wordt. Ook heb je door die dode huidcellen sneller last van puistjes en mee-eters, omdat je poriën verstopt raken en de talg niet kan wegvloeien. Goede exfoliants kunnen nog veel meer. Ze maken je huid frisser, stralender en egaler. Ze verbeteren de vochthuishouding in je huid, en kunnen de huid zelfs steviger maken. In mijn ogen een spectaculair product. Maar let op: ik heb het hier dus niet over de veelverkochte scrubs die met korreltjes de dode huidcellen wegslijpen. Deze kunnen je huid beschadigen en de natuurlijke barrière van je huid verstoren.

Wat je moet hebben zijn de zogeheten hydroxyzuren. Er zijn drie soorten:

de Alpha Hydroxy Zuren (AHA’s) de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s) de Poly Hydroxy Zuren (PHA’s)

Misschien heb je nog nooit van AHA’s, BHA’s en PHA’s gehoord, maar alle dermatologen zijn bekend met deze ingrediënten. De werking van deze zuren op de huid is één van de belangrijkste vondsten binnen de cosmetische dermatologie.

Wat is AHA?

AHA’s worden ook wel fruitzuren genoemd. De bekendste AHA is glycolzuur (glycolic acid). Het is in water oplosbaar en zeer geschikt voor de droge en door de zon beschadigde huid. Het maakt de huid stralender, en zorgt dat deze beter vocht kan vasthouden. Bij proeven met dieren bleek het zelfs de kans op huidkanker te verminderen. Zoek een product met een concentratie van minimaal zes procent, maar vermijd voor dagelijks gebruik concentraties boven de tien procent. Die zijn te agressief. Als glycolzuur niet bovenaan de ingrediëntenlijst staat, dan kun je ervan uitgaan dat er een te lage concentratie in zit. Melkzuur (lactic acid) is ook een bekend AHA. Dit ingrediënt is wat geschikter voor de wat gevoeligere huid, maar lijkt ook iets minder werkzaam te zijn.

Wat is BHA?

De bekendste BHA is salicylzuur (salicylic acid). Dat is in vet oplosbaar en daarom erg geschikt voor de vette en onzuivere huid – het dringt door in de poriën en lost daar opgehoopt talg op. Het is een van de beste oplossingen tegen mee-eters en gerstekorrels. Zoek een product met een concentratie van een half tot twee procent. Je kunt ervan uitgaan dat de concentratie salicylzuur te laag is als het onderaan de ingrediëntenlijst staat. Hogere concentraties (vanaf acht procent) worden wel gebruikt bij de behandeling van eelt en wratten, maar zijn voor je gezichtshuid niet geschikt.

Wat is PHA?

De bekendste PHA’s zijn lactobionic acid (lactobionisch zuur) en gluconolactone. Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van glycolzuur, dringen deze stoffen wat lastiger door in de huid. Dat lijkt ze iets minder werkzaam te maken, maar het voordeel is weer dat deze stoffen wat minder irriteren. Een goede optie dus voor de gevoelige huid. Voor alle exfolianten geldt: gebruik ze met beleid. In het begin kunnen ze irriteren. Dat is ook niet zo gek, want het gaat om zuren. Maar als je het gebruik rustig opbouwt, kan bijna iedereen één van de drie exfolianten verdragen. Ook belangrijk om te weten: ze werken alleen met een lage pH-waarde (zuurgraad). Vraag dus naar de pH-waarde van het product voordat je het aanschaft. Is deze hoger dan vijf, dan is het weggegooid geld. Mijn ervaring is dat bijna iedereen glycolzuur, melkzuur of salicylzuur kan verdragen, als het gebruik langzaam wordt opgebouwd. Alleen als je allergisch bent voor aspirine moet je uitkijken met salicylzuur, want dat heeft dezelfde chemische opbouw.

Gebruik: na cleanser en toner een beetje exfoliant op de huid aanbrengen. Niet afspoelen.

➤ De moisturizer Omdat het je huid gezond houdt

Moisturizer is een moeilijk woord voor een crème die het vocht in de huid vasthoudt. Dit is vooral belangrijk voor de droge en beschadigde huid. Verder vochtverlies wordt voorkomen en de moisturizer helpt bij het herstel van de barrièrefunctie van de huid. Zoals ik al zei: een vette huid heeft soms al genoeg aan een toner. Een moisturizer kan de vette huid te veel doen glimmen en zelfs problemen veroorzaken, zoals puistjes. In tegenstelling tot wat in reclames wordt beweerd, kan een moisturizer niet blijvend rimpels weghalen. Maar lijntjes en rimpeltjes vallen wel meer op als de huid erg droog is. Een moisturizer maakt ze dus alleen tijdelijk minder zichtbaar. Maar sla een keertje over en je ziet meteen: alle rimpeltje s zijn er nog. Toch is een moisturizer zinvol omdat het de barrièrefunctie van je huid intact helpt te houden. Nog beter is het als er stoffen in zitten die iets extra’s doen voor je huid en die het ontstaan van nieuwe rimpels of pigmentvlekken tegengaan, zoals antioxidanten. Helaas is het ook bij moisturizers lastig om het kaf van het koren te scheiden. Parfum, gedenatureerde alcohol en andere irriterende ingrediënten maken je moisturizer waardeloos en zelfs schadelijk voor je huid. Ook een lange reeks werkzame stoffen op het etiket zegt niets over de werkzaamheid. Fabrikanten zijn niet verplicht de hoeveelheden van deze stoffen in hun product te vermelden. Het is voor hen dus heel verleidelijk om aan hun product nauwelijks meetbare hoeveelheden toe te voegen van allerlei op zich nuttige stoffen. Daarbij komt nog dat sommige ingrediënten, zoals vitamine C, wel nuttig zijn, maar niet goed tegen zuurstof kunnen. Het is al weg voordat je je potje opendraait. Zonde van je geld. Een goed product heeft een zogeheten airless (luchtdicht) pompje en zit dus niet in een pot. Over het algemeen kun je stellen dat nuttige ingrediënten in te lage concentraties aanwezig zijn als ze onderaan de ingrediëntenlijst vermeld staan.

Gebruik: na cleanser, toner en eventueel exfoliant een lik moisturizer in de huid masseren. Wacht wel tot de exfoliant is ingetrokken voordat je een moisturizer opbrengt. Als mijn huid erg droog is, sla ik de exfoliant over en smeer ik de moisturizer terwijl mijn huid nog vochtig is van de toner.

De prijs zegt weinig over de kwaliteit

De prijs van een product geeft je bij het kiezen van een moisturizer geen enkele houvast. Een crème van honderd euro met een indrukwekkende lijst ingrediënten kan volstrekt nutteloos zijn voor je huid. Sterker nog: ik ken geen enkel ingrediënt met een bewezen werking dat een crème zo kostbaar zou kunnen maken. Tegelijkertijd hoef je van een crème van een paar euro ook niet te verwachten dat er hoogwaardige en werkzame stoffen in zitten. Als een product zó goedkoop is, hoeft het niet slecht te zijn, maar zal het je huid hooguit tegen uitdroging beschermen zonder iets extra’s te doen.

➤ Zonnebrandcrème Omdat het de allerbeste antirimpelcrème is

Als laatste stap van je verzorging zou je elke dag een zonnebrandcrème moeten gebruiken. Die beschermt je huid tegen de nummer één veroorzaker van rimpels: zonlicht. Zomer of winter, binnen of buiten, je staat dagelijks bloot aan UV-straling en die is verantwoordelijk voor 90 procent van de huidveroudering. Daarom zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: zonnebrandcrème is de belangrijkste en allerbeste antirimpelcrème. Als je er op jonge leeftijd mee begint, is zonnebrandcrème zelfs een garantie voor een jonge, egale huid tot op hoge leeftijd. Waar je op moet letten is dat je product UVA- en UVB-bescherming biedt en een factor van ten minste SPF 15 heeft. Belangrijk is ook dat je genoeg smeert. Voor je gezicht moet je daarbij denken aan een halve theelepel crème. Ook je zonnebrandcrème moet van goede kwaliteit zijn. Meer informatie vind je in hoofdstuk 9.

Je weet nu welke producten van belang zijn en hoe je ze moet gebruiken. Maar er zijn kleine verschillen in het gebruik wanneer je huid wat droger, vetter of gevoeliger is. In onderstaand schema zie je hoe je jouw huidtype het beste kunt verzorgen:

image

Onzin Alles-in-een-product

In ons haastige bestaan lijken alles in- één producten heel handig. Ik ben daar geen voorstander van. Door losse producten te gebruiken, kun je gemakkelijker afwisselen wanneer je daar behoefte aan hebt. Het voordeel van vijf losse producten is bovendien dat je sneller in de gaten hebt wanneer het je huid irriteert. Dat kun je dan minder vaak gebruiken, schrappen of vervangen.

image

Wat de verpakking ook beweert: een moisturizer laat rimpels niet verdwijnen. Het maakt de lijntjes wel iets minder zichtbaar


image

Onzin Oogcrème

Een speciale crème ‘voor de gevoelige huid rond de ogen’ heb je niet nodig. Een crème die je niet rondom je ogen verdraagt, moet je ook niet op de rest van je gezicht smeren. Investeer dus liever in een goede gezichtscrème die mild genoeg is voor de oogcontour. Ook je zonnebrandcrème zou zo mild moeten zijn dat je die rondom de ogen verdraagt.

image

Onzin Dermatologisch getest

Het klinkt zo verantwoord: dermatologisch getest. Maar het zegt helemaal niets. Getest is tenslotte niet hetzelfde als goedgekeurd. Bovendien weet je niet op hoeveel mensen het is getest en hoe de test is uitgevoerd of wat de uitkomsten waren.

Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: zonnebrandcrème is de belangrijkste en allerbeste antirimpelcrème die er is


image

Onzin Dat je het bij één merk moet houden

Ook zo’n leuke slagzin: ‘Door producten van één lijn te gebruiken, wordt de werking versterkt. ’ Wil je je huid goed verzorgen, dan moet je kijken naar de ingrediënten van een product. Het kan goed zijn dat de ene lijn een prima cleanser voor je heeft, terwijl je voor je moisturizer weer heel ergens anders moet zijn.

In het kort: houd het simpel, volg de instructies en laat je niets wijsmaken door slimme marketeers