VERZORG JE HANDEN:

- CLEAN -

Als je elke dag je handen wast, dan gebruik je het liefst een zachte handzeep. Dan drogen je handen net wat minder uit. Maar wat is een goede keuze? Is een witte, crèmeachtige zeep bijvoorbeeld zachter voor je huid dan een heldere? En hoe was je je handen op een goede manier?

Een goede handzeep: de juiste wasstoffen

Het belangrijkste ingrediënt in een handzeep zijn de wasstoffen. Die zorgen er namelijk voor dat je handen goed schoon worden en er geen vuil achterblijft. Een goede wasstof is een effectieve wasstof die je handen echt goed schoon krijgt. Sodium Laureth Sulfate (SLES) bijvoorbeeld. Als je je handen wast met een handzeep met een minder sterke wasstof dan kunnen er volgens onderzoek ziekmakers op je handen achterblijven. Omdat je de hele dag van alles met je handen aanraakt, is een krachtige wasstof in je handzeep noodzakelijk.

Zegt de kleur van de handzeep iets over hoe mild de zeep is?

Een crèmeachtige handzeep geeft je het gevoel dat een handzeep milder is, maar klopt dat ook? Niet per se. Meestal komt die kleur van zo’n witte zeep vooral door de toevoeging van pearlizing agents. Die zorgen namelijk voor die parelmoerkleur. Witte zepen zijn dus zeker niet altijd zachter dan een doorzichtige handzeep, want eigenlijk is er in alle vloeibare zepen gebruikgemaakt van heldere ingrediënten. Maar die worden soms dus troebeler gemaakt met toegevoegde stoffen. Voor een milde zeep kijk je dus niet naar de kleur, maar waar wél naar?

Mijn tips voor het kiezen van een milde handzeep

Je handen wassen met water en zeep is per definitie niet mild voor je handen. Maar het is de enige optie om je handen goed schoon te krijgen en dus noodzakelijk. Kun je dan toch ‘mildere’ keuzes maken onder de handzepen? Een product dat effectief is, maar wat zachter is voor de huid? Ja, absoluut.

Mijn tips:

  • Kies voor een vloeibare zeep. Een blok is niet de fijnste keuze vanwege de hygiëne, maar ook omdat deze zepen vaak een hoge pH-waarde hebben (en dat droogt je huid meer uit)
  • Vermijd het liefst parfumstoffen en Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • De zeep bevat in ieder geval de wasstof Sodium Laureth Sulfate (SLES) of Ammonium Lauryl Sulfate
  • Een van de bovenstaande wasstoffen is bij voorkeur gecombineerd met mildere wasstoffen als Cocamidopropyl Betaine of Coco-Glucoside
  • Op je product staat ergens boven in de lijst ingrediënten als glycerine, sorbitol of betaïne. Deze stoffen verzachten je huid.

Mijn nieuwe Hand Wash Mijn luxe, verzorgende Hand Wash bevat de juiste combinatie wasstoffen die je handen goed schoonmaken. Maar wat heel bijzonder is, zijn de hoge percentages glycerine (5%) en betaïne (2%) die ik heb toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je handen zacht en gehydrateerd blijven, tijdens en ná het reinigen. Verder zit er geen parfum in de Hand Wash. Dit maakt het product geschikt voor de gevoeligste huid, ook die van (kleine) kinderen. Dat hebben we trouwens ook getest. De huidbarrière en hydratatie van de handen blijven na het wassen met de Hand Wash beter intact dan bij gebruik van handzeep die minder glycerine (en geen betaïne) bevat. En dat is heel goed nieuws, aangezien we onze handen zo vaak wassen.

Handen wassen, zo doe je het goed

Hoe was je je handen goed? Mijn stappenplan:

  1. Maak eerst je handen nat onder de kraan (kies bij voorkeur voor lauwwarm water, dan worden je handen goed schoon)
  2. Was je handen met een handzeep (bijvoorbeeld met mijn Hand Wash)
  3. Spoel je handen daarna af onder stromend water
  4. Dep je handen goed droog met een schone handdoek

Wil je het echt goed doen? Kijk dan mijn filmpje: