Hoofdstuk 2

Je huidtype

(tachtig procent van de mensen heeft geen idee )

Klinkt misschien saai, maar het is een waarheid als een koe: de eerste stap naar een mooie huid is ontdekken welk huidtype je hebt. En nu niet zeggen: dat weet ik allang, want het zit er dik in dat je ernaast zit. Agressieve stofjes in cosmetica kunnen de meest gezonde huid droog en gevoelig maken. Je huid vertoont dan verschijnselen die niets met je huidtype te maken hebben, maar alles met wat je erop hebt gesmeerd. Iedere huid is anders. En je huidconditie varieert ook met het jaar, met de seizoenen en soms zelfs met de dag. Toch is het bepalen van jouw huidtype heel belangrijk als je met het gebruik van huidverzorgingsproducten een echt goed resultaat wilt bereiken. Erachter komen wat voor huid je hebt, is behoorlijk lastig. Dat komt ook omdat verzorgingsproducten dit soms onmogelijk maken. Agressieve ingrediënten in cosmetica kunnen zelfs de gezondste huid droog en gevoelig maken, of onzuiverheden veroorzaken. Je huid vertoont dan verschijnselen die niets met je huidtype te maken hebben, maar alles met wat je erop hebt gesmeerd. Het beste kun je daarom in de ochtend (voordat je je gezicht gaat wassen en insmeren met crème) beoordelen hoe het met je huid is gesteld.

Droog? Vet? Normaal?

De allereerste vraag die je moet beantwoorden voordat je kunt beginnen met smeren, is of je huid droog of vet is. Dat klinkt overigens makkelijker dan het is. Een droge huid kan twee oorzaken hebben. Je huid kan droog zijn doordat je huidbarrière – het beschermende laagje – beschadigd is en niet meer goed zijn werk kan doen. Vergelijk het maar met een mandarijntje; dat droogt ook snel uit als de schil er vanaf is. Een andere oorzaak van een droge huid is dat er te weinig talg wordt geproduceerd. Talg zorgt er ook voor dat je huid soepel aanvoelt en dat er weinig water verdampt. Een droge huid is te herkennen aan de doffe uitstraling.

Vind je het lastig om je huid te analyseren, surf dan naar www.uncover-skincare.nl en klik op ‘online huidadvies’. In een mum van tijd komt jouw huidtype eruit gerold

De huid heeft geen natuurlijke glans, en soms zijn er wat schilfertjes te zien. De droge huid vertoont veel fijne lijntjes, is snel rood en geïrriteerd en voelt na het douchen vaak wat onprettig en trekkerig aan. Het belangrijkste kenmerk van een vette huid is dat deze glimt en vettig aanvoelt. In de loop van de dag wordt dit steeds erger. Aanwezigheid van puistjes kan betekenen dat je een vette huid hebt, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Puistjes kunnen ook ontstaan op een vochtarme huid. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve producten. Die stimuleren namelijk de talgproductie. De meeste mensen hebben een gecombineerde huid, met delen die wat vetter zijn en wat drogere delen. Natuurlijk zijn er enkele gezegenden onder ons met een normale huid. Vet noch droog, en met een mooie natuurlijke glans. Als je voor jezelf hebt besloten of je huid droog, vet, gecombineerd of normaal is, ben je er nog niet. Om met succes je huidverzorgingsproducten te kiezen, moet je nog vier andere vragen beantwoorden: is je huid gevoelig? Heb je last van onzuiverheden? Heb je pigmentvlekjes? En heb je al last van verouderingsverschijnselen?

Een gevoelige huid

De kans dat je een gevoelige huid hebt is groot; volgens de statistieken heeft een op de twee mensen hier last van. Een gevoelige huid wordt snel rood, bijvoorbeeld bij temperatuurswisselingen, en voelt nogal eens oncomfortabel aan na het opbrengen van cosmetische producten. Je huid kan dan een beetje prikken of jeuken. Als je huid erg gevoelig is, zie je roodheid, schilfertjes of puistjes. Om zeker te weten of jouw huid gevoelig is, kun je het beste hoofdstuk 8 lezen.

Puistjes, pukkeltjes en mee-eters

Puistjes, pukkels, mee-eters – ze vallen onder de verzamelterm acne. Meestal weet je zelf wel of je hier last van hebt. Het is handig om dan hoofdstuk 5 te lezen, waarin precies staat hoe je acne kunt herkennen en behandelen. Maar let op: je kunt je ook vergissen. Als je last hebt van rode bultjes die soms jeuken, en je huid is erg gevoelig, dan kan het ook gaan om rosacea (hoofdstuk 8). Rosacea en acne vragen een heel andere aanpak.

Pigmentvlekjes

Als je huid niet egaal is, omdat er getinte vlekjes of vlekken op voorkomen, dan heb je last van pigmentverstoringen. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, die elk hun eigen behandeling vragen. Hierover kun je meer lezen in hoofdstuk 6.

Een oudere huid

Rimpels krijgt iedereen, maar de een heeft eerder last van verouderingsverschijnselen dan de ander. Als je rimpels je dwarszitten, is het goed om daarmee rekening te houden bij de keuze van je producten. Een antirimpelcrème bestaat weliswaar niet, maar er zijn wel degelijk ingrediënten met een huidverjongende werking. Ook kun je met de juiste verzorging de komst van nieuwe rimpels jaren uitstellen. Je leest hier meer over in hoofdstuk 7.

Niet te snel een conclusie trekken

Als je je huidtype hebt bepaald, en weet welke specifieke problemen je hebt, betekent dit niet dat je een heleboel verschillende producten moet gaan gebruiken om al die verschillende problemen aan te pakken. Met een goede, milde basisverzorging wordt elke huid gezonder en zullen veel problemen verminderen. Daarnaast kun je met de keuze van je ingrediënten (hoofdstuk 4) rekening houden met je specifieke behoeften. Gelukkig zijn er heel veel multitaskers waarmee je verschillende problemen tegelijk te lijf kunt gaan.

Kwestie van een paar vragen beantwoorden

Mocht je het lastig blijven vinden om jouw huidtype te identificeren of heb je geen geduld om alle hoofdstukken uit te pluizen, dan kun je ook naar www.uncover-skincare.nl surfen en daar klikken op ‘online huidadvies’. Na het beantwoorden van enkele vragen komt jouw huidconditie eruit gerold en krijg je een behandelplan op maat.


Hoofdstuk 2

Je huidtype

(tachtig procent van de mensen heeft geen idee)

Klinkt misschien saai, maar het is een waarheid als een koe: de eerste stap naar een mooie huid is ontdekken welk huidtype je hebt. En nu niet zeggen: dat weet ik allang, want het zit er dik in dat je ernaast zit. Agressieve stofjes in cosmetica kunnen de meest gezonde huid droog en gevoelig maken. Je huid vertoont dan verschijnselen die niets met je huidtype te maken hebben, maar alles met wat je erop hebt gesmeerd. Iedere huid is anders. En je huidconditie varieert ook met het jaar, met de seizoenen en soms zelfs met de dag. Toch is het bepalen van jouw huidtype heel belangrijk als je met het gebruik van huidverzorgingsproducten een echt goed resultaat wilt bereiken. Erachter komen wat voor huid je hebt, is behoorlijk lastig. Dat komt ook omdat verzorgingsproducten dit soms onmogelijk maken. Agressieve ingrediënten in cosmetica kunnen zelfs de gezondste huid droog en gevoelig maken, of onzuiverheden veroorzaken. Je huid vertoont dan verschijnselen die niets met je huidtype te maken hebben, maar alles met wat je erop hebt gesmeerd. Het beste kun je daarom in de ochtend (voordat je je gezicht gaat wassen en insmeren met crème) beoordelen hoe het met je huid is gesteld. Droog? Vet? Normaal? De allereerste vraag die je moet beantwoorden voordat je kunt beginnen met smeren, is of je huid droog of vet is. Dat klinkt overigens makkelijker dan het is. Een droge huid kan twee oorzaken hebben. Je huid kan droog zijn doordat je huidbarrière – het beschermende laagje – beschadigd is en niet meer goed zijn werk kan doen. Vergelijk het maar met een mandarijntje; dat droogt ook snel uit als de schil er vanaf is. Een andere oorzaak van een droge huid is dat er te weinig talg wordt geproduceerd. Talg zorgt er ook voor dat je huid soepel aanvoelt en dat er weinig water verdampt. Een droge huid is te herkennen aan de doffe uitstraling.

Vind je het lastig om je huid te analyseren, doe dan mijn huidanalyse:

https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/huidanalyse

In een mum van tijd komt jouw huidtype eruit gerold

De huid heeft geen natuurlijke glans, en soms zijn er wat schilfertjes te zien. De droge huid vertoont veel fijne lijntjes, is snel rood en geïrriteerd en voelt na het douchen vaak wat onprettig en trekkerig aan. Het belangrijkste kenmerk van een vette huid is dat deze glimt en vettig aanvoelt. In de loop van de dag wordt dit steeds erger. Aanwezigheid van puistjes kan betekenen dat je een vette huid hebt, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Puistjes kunnen ook ontstaan op een vochtarme huid. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve producten. Die stimuleren namelijk de talgproductie. De meeste mensen hebben een gecombineerde huid, met delen die wat vetter zijn en wat drogere delen. Natuurlijk zijn er enkele gezegenden onder ons met een normale huid. Vet noch droog, en met een mooie natuurlijke glans. Als je voor jezelf hebt besloten of je huid droog, vet, gecombineerd of normaal is, ben je er nog niet. Om met succes je huidverzorgingsproducten te kiezen, moet je nog vier andere vragen beantwoorden: is je huid gevoelig? Heb je last van onzuiverheden? Heb je pigmentvlekjes? En heb je al last van verouderingsverschijnselen? Een gevoelige huid De kans dat je een gevoelige huid hebt is groot; volgens de statistieken heeft een op de twee mensen hier last van. Een gevoelige huid wordt snel rood, bijvoorbeeld bij temperatuurswisselingen, en voelt nogal eens oncomfortabel aan na het opbrengen van cosmetische producten. Je huid kan dan een beetje prikken of jeuken. Als je huid erg gevoelig is, zie je roodheid, schilfertjes of puistjes. Om zeker te weten of jouw huid gevoelig is, kun je het beste hoofdstuk 8 lezen. Puistjes, pukkeltjes en mee-eters Puistjes, pukkels, mee-eters – ze vallen onder de verzamelterm acne. Meestal weet je zelf wel of je hier last van hebt. Het is handig om dan hoofdstuk 5 te lezen, waarin precies staat hoe je acne kunt herkennen en behandelen. Maar let op: je kunt je ook vergissen. Als je last hebt van rode bultjes die soms jeuken, en je huid is erg gevoelig, dan kan het ook gaan om rosacea (hoofdstuk 8). Rosacea en acne vragen een heel andere aanpak. Pigmentvlekjes Als je huid niet egaal is, omdat er getinte vlekjes of vlekken op voorkomen, dan heb je last van pigmentverstoringen. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, die elk hun eigen behandeling vragen. Hierover kun je meer lezen in hoofdstuk 6. Een oudere huid Rimpels krijgt iedereen, maar de een heeft eerder last van verouderingsverschijnselen dan de ander. Als je rimpels je dwarszitten, is het goed om daarmee rekening te houden bij de keuze van je producten. Een antirimpelcrème bestaat weliswaar niet, maar er zijn wel degelijk ingrediënten met een huidverjongende werking. Ook kun je met de juiste verzorging de komst van nieuwe rimpels jaren uitstellen. Je leest hier meer over in hoofdstuk 7. Niet te snel een conclusie trekken Als je je huidtype hebt bepaald, en weet welke specifieke problemen je hebt, betekent dit niet dat je een heleboel verschillende producten moet gaan gebruiken om al die verschillende problemen aan te pakken. Met een goede, milde basisverzorging wordt elke huid gezonder en zullen veel problemen verminderen. Daarnaast kun je met de keuze van je ingrediënten (hoofdstuk 4) rekening houden met je specifieke behoeften. Gelukkig zijn er heel veel multitaskers waarmee je verschillende problemen tegelijk te lijf kunt gaan. Kwestie van een paar vragen beantwoorden Mocht je het lastig blijven vinden om jouw huidtype te identificeren of heb je geen geduld om alle hoofdstukken uit te pluizen, dan kun je ook naar https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/huidanalyse. Na het beantwoorden van enkele vragen komt jouw huidconditie eruit gerold en krijg je een behandelplan op maat.